Nationaal toiletonderzoek 2016: Er wordt te weinig schoongemaakt

Wie schreef er niet over? Het Nationaal Toiletonderzoek 2016 trok van meer dan 40 mediakanalen de aandacht. Van Hart van Nederland op televisie en Radio 538 en Radio Noord tot aan De Telegraaf, Metro en Nu.nl. We deden een rondje langs de velden en peilden de reacties op het nieuws dat het slecht is gesteld met de hygiëne in openbare toiletten.

Televisieprogramma Hart van Nederland, ging langs bij franchiseondernemer Madelon Angelier van Bagels & Beans in Wageningen. Zij mocht zich de winnaar van toiletonderzoek noemen. Zij had het schoonste toilet van Nederland. RTV Noord vroeg op haar Facebookpagina en in het radioprogramma Lopend vuur of lezers en luisteraars het liefst buitenshuis of thuis naar het toilet gaan. Linda Westerwolde: “Ik vind sowieso dat het slecht gesteld is met openbare toiletten. Niet alleen zijn ze vaak smerig maar heel vaak zijn ze gewoon niet te vinden. En in de meeste gevallen niet eens beschikbaar voor winkelend publiek. Voor mensen met PDS bijvoorbeeld is dit een ramp!”

Stelling: ‘De grote boodschap doe ik thuis.’

Even verderop reageert Jack Kroon: “Pffff heel Nederland heeft smetvrees. Dikke onzin. Ja, ik kan echt wel zien of een wc schoon is. En ja, al die bacillen die je niet ziet, zie je de rest van de dag ook niet.” Kor Miedema vindt dat eigen huis goud waard is. “Doelstelling is meestal inderdaad lekker thuis. Maar als de afstand, de activiteit en de drang het niet toe laten, dan ga ik wel op een vreemd toilet. Op mijn werk bijvoorbeeld leg ik strookjes wc-papier op de bril (want er zijn zwijnen bij). Dat doe ik ook op een vreemd openbaar (winkel, kroeg, restaurant) toilet.” Hoofdredacteur Ronald Bruins van Service Management was te gast in de radio-uitzending van het programma. Ook hij koos uiteindelijk voor thuis, als het enigszins kan. “Want daar weet je in elk geval hoe vaak er is schoongemaakt.”

Toiletten worden te weinig schoongemaakt

Op de website van Service Management reageert SaniTronics, een fabrikant van openbare toiletten. “En dan te bedenken dat die vuile openbare toiletten nergens voor nodig zijn! Want we hebben de oplossing: een toilet waar de pot en de vloer na elk bezoeker volautomatisch worden gereinigd. Met de no touch wasbak hoef je niet aan te raken en optioneel een automatische draaideur bij het verlaten van het toilet.” Maria Riedstra vindt dat toiletten te weinig worden schoongemaakt. “Het ligt gewoon aan de korte tijd die hiervoor staat.”

Met regelmatig zie ik dat mensen hun handen niet wassen

De Telegraaf stuurt zijn verslaggever Koen Nederhof op pad om te vragen aan voorbijgangers op het station hoe zij tegen de hygiëne aankijken. Het levert leuke reacties op. Onder de beelden en het bijbehorende artikel maar liefst 99 reacties. We pakken er een paar uit. “Je vraagt je af hoe dat soort mensen die er zo’n bende van maken, thuis leven. Of zouden ze dat alleen doen bij een ander? Bij grote regelmaat zie ik dat mensen ook hun handen niet wassen als ze van het toilet komen en niet alleen jongeren hoor. En ja, hoe voeden ze dan op? Ook trekken een hoop mensen niet door, dus ja, Nederland op zijn vuilst, brrrr!” Weer een ander: “Dan de toiletten in Amerika. Die zijn nog eens schoon. En gratis. Zelfs op ruststations . Daar zijn schoonmakers aangesteld in afgelegen gebieden om alles ook netjes te houden. Ik ben echt veel in Amerika geweest en heb nog nooit vieze onhygiënische toestanden meegemaakt . Picobello in orde . Jammer dat het in Nederland niet mogelijk is, terwijl je er ook nog voor moet betalen.”

Zijn gebruikers van toiletten de weg kwijt?

Ook op de website van het Algemeen Dagblad komen de reacties voorbij. “Als je al een schoon toilet vindt. Paar jaar geleden in Schotland op vakantie geweest. Bij zowat elke openbare parkeerplaats stond ook een openbaar toilet, dat schoon was en lekker fris rook. En als je in een pub vroeg of je eventjes van het toilet gebruik mocht maken was dit zonder problemen mogelijk. En ook nog zonder bordje ‘alleen voor klanten’ of ‘toiletgebruik 50 cent’.” Een ander twijfelt aan de vermogens van sommige gebruikers van toiletten. “Als je bedenkt dat soms de muren en plafonds onder de uitwerpselen zitten, dan vraag je je toch af of de gebruikers niet alleen de weg kwijt zijn maar nog veel meer !!!!”