Checklist voor het inhuren van eerlijke schoonmaakbedrijven

De meeste schoonmaakbedrijven in ons land houden zich netjes aan de regels. Toch zijn er nog steeds bedrijven die hun premies en belastingen niet afdragen of die hun schoonmakers onvoldoende betalen of veel te lang laten werken. Een checklist van de Inspectie SZW en de Belastingdienst moet helpen voorkomen dat opdrachtgevers zakendoen met schoonmaakbedrijven die de regels omzeilen.

Er zijn nog steeds schoonmaakbedrijven die hun schoonmakers onvoldoende betalen of veel te lang laten werken.

De checklist helpt opdrachtgevers om hun schoonmaakbedrijf te beoordelen. Als opdrachtgever ben je er namelijk medeverantwoordelijk voor om een bedrijf in te huren dat volgens de wet- en regelgeving werkt. Doe je dat niet, dan kun je in sommige gevallen aansprakelijk worden gesteld als het schoonmaakbedrijf de zaken niet op orde heeft. Met de checklist vergroten opdrachtgevers de kans dat zij werken met een eerlijk schoonmaakbedrijf en helpen ze misstanden in de schoonmaaksector voorkomen.

Malafide schoonmaakbedrijven

De meeste schoonmaakbedrijven in Nederland hebben de zaken netjes voor elkaar, maar er zijn ook schoonmaakbedrijven die zich niet aan de regels houden. Daardoor kunnen zij lagere prijzen bedingen en op oneerlijke wijze concurreren met schoonmaakbedrijven die wel volgens de regels werken. De Inspectie SZW en de Belastingdienst treden samen met de IND en UWV tegen deze schoonmaakbedrijven op. Tegelijkertijd roepen ze opdrachtgevers op hieraan hun bijdrage te leveren.

Kijk niet alleen naar tarieven

Door bij het inhuren van een schoonmaakbedrijf niet alleen te kijken naar zo laag mogelijke tarieven, maar ook te letten op andere criteria, waaronder keurmerken, kunnen problemen met schoonmaakwerkzaamheden worden voorkomen. Zo kan de opdrachtgever in sommige gevallen ook aansprakelijk worden gesteld als bij het schoonmaakbedrijf – bijvoorbeeld om kosten laag te houden – werknemers werken die afkomstig zijn van buiten de EU en het bedrijf voor hen geen tewerkstellingsvergunning heeft aangevraagd.

Blijf alert

De checklist van de Inspectie SZW en de Belastingdienst is ontwikkeld in samenwerking met schoonmaakbrancheorganisaties OSB, RAS en Siev! Aan de hand van tien criteria beoordelen bedrijven het schoonmaakbedrijf waar zij mee werken of dat zij in willen huren. Voldoet een schoonmaakbedrijf aan alle tien de punten, dan is de kans een stuk groter dat het schoonmaakbedrijf eerlijk werkt. Het biedt echter geen garantie. Het is zaak de punten regelmatig te controleren en alert te blijven op signalen van misstanden.

De checklist is te vinden op www.checklistschoonmaak.nl of via inspectieszw.nl en geschikt voor computer, tablet en smartphone.