-BLOG-

Als eigenaar van zonnepanelen zijn dit goede tijden. De zon schijnt er vrolijk op los, waardoor de meter stevig doorloopt. Dat is mooi want daarvoor hebben we geïnvesteerd. Uiteraard is nog meer rendement welkom. De investering moeten terugverdiend worden, het liefst een beetje snel. Net als bij alle technische installaties is regelmatig onderhoud een voorwaarde voor een goed rendement.

Naast technisch onderhoud is regelmatig wassen van uw zonnepanelen ook geen overbodige luxe. Vaak hoor je dat dit niet nodig is. Na een stevige regenbui zijn ze wel weer schoon. Uiteraard helpt een regenbui mee om loszittende vervuiling en stof weg te spoelen, maar net als bij onze ramen thuis zal er toch regelmatig gewassen moeten worden om het schoon te houden. Zo ook bij zonnepanelen. Jaarlijks wassen is niet alleen goed voor constant rendement, het is ook goed voor de levensduur van de panelen.

Vervuiling op zonnepanelen

De vervuiling op zonnepanelen bestaat veelal uit atmosferische vervuiling, alg aanhechting en vogelpoep. Vooral vogelpoep is slecht voor uw panelen. Slecht voor de levensduur, en zeker voor het rendement. Net als bij autolak etst het in het oppervlak van de panelen. Als het te lang blijft zitten wordt het steeds lastiger om het weg te krijgen. Bovendien, waar vogelpoep zit komt geen zon. Zeker in bos- en waterrijke omgevingen waar veel vogels zitten kan dit zomaar 3 % rendement schelen. Ook atmosferische vervuiling is niet goed voor uw pv systeem. Deze vervuiling is vaak vettig, waardoor vuil sneller aanhecht.

Kalkafzetting

Naast vervuiling verminderd kalkafzetting het rendement van uw zonnepanelen. Na een regenbui verdampt het water waardoor onder andere kalk achterblijft. Een gestage opbouw van kalk vormt met de tijd een kalkwaas over de panelen wat een prima gordijn is voor zonnestralen.

Professioneel zonnepanelen reinigen

Al met al genoeg redenen om uw panelen regelmatig te laten wassen. Als uw panelen voorzien zijn van power-optimizers kunt u het verschil in rendement voor en na de reinigingsbeurt meten. U zult merken dat eens per jaar een wasbeurt rendeert.

Laat dit wassen altijd door professionals doen. Zij weten welke middelen er al dan niet gebruikt kunnen worden. Zo is gedemineraliseerd water aan te bevelen. Dit is mineraalvrij water wat een groot reinigend vermogen heeft, zodat toevoegingen van reinigingsmiddelen niet nodig is. Ook de keuze voor het in te zetten gereedschap is belangrijk. Een hogedrukreiniger, schuursponzen en harde bezems zijn uit den boze. Hiermee wordt de coating van de panelen beschadigd. Naast het reinigen is efficiënt werken belangrijk. Immers, alles voor het rendement. Het reinigen moet natuurlijk wel terugverdiend worden. Daarbij is de keuze voor het al dan niet inzetten van een was-robot iets om over na te denken. Dit werkt snel maar vraagt wel de inzet van een dure hoogwerker. Of wellicht toch efficiënter om te werken met carbon telescoopstelen in combinatie met een zacht-haren borstel.

Vergeet u vooral niet het veilig werken aspect. De zonnepanelen liggen meestal op hoogte. Ga daarom alleen in zee met een bedrijf wat het keurmerk glas & gevel van de OSB voert. Hiermee bent u ervan verzekerd dat er veilig en netjes gewerkt wordt. Als reinigingsprofessionals adviseren we u graag over een meerjaren onderhoudsplan van uw pv systeem. Klein of grote systemen, hoog of laag gelegen, wij hebben alle kennis, machines en middelen in huis om het werk netjes en verantwoord uit te voeren. Neem contact met ons op.