Het succes van microvezel. Of toch niet?

schoonmaken met microvezelHet is al enige jaren geleden dat microvezel op de markt kwam. De eerste doeken en moppen kwamen uit Zweden. In Nederland zagen we begin jaren ’90 de introductie van microvezelproducten.

In vergaderruimtes van hotels organiseerden pioniers bijeenkomsten om microvezel te promoten. De boodschap was: schoon met alleen water en een microvezeldoek. Men kon zelf de resultaten ervaren van een vochtige microvezeldoek met water. En zo sceptisch als Nederlanders soms kunnen zijn, deed schoonmaken met microvezel vanaf dat moment voorzichtig zijn intrede. Al snel kwam ook de consument in aanraking met het microvezeldoekje. De eerste microvezeldoeken werden op de markt verkocht voor 20 gulden per stuk!

Chemiefabrikanten in discussie over microvezel

Niet iedereen was even gelukkig met deze nieuwe manier van schoonmaken. De chemiefabrikanten gingen natuurlijk in discussie, want reinigen zonder chemie kon nooit hetzelfde resultaat geven als met chemie. Maar de resultaten van projecten waar dagelijks werd schoongemaakt met microvezel, waren wel degelijk positief. Alleen bij het schoonmaken van sanitair bleef de sanitairreiniger bestaan. Er was geen ontkomen meer aan. Schoonmaken met microvezel werd de nieuwe standaard.

Onjuist werken met microvezel

Ik verwacht dat tegenwoordig 90% van de schoonmakers reinigt met microvezelproducten. Een mooi resultaat. Helaas zie ik ook dat we in veel situaties de voordelen van microvezel weer zijn kwijtgeraakt. Zo’n 30 tot 40% van de schoonmakers werkt namelijk onjuist met microvezelproducten. Doeken worden volledig ondergedompeld in emmers met sop en met de hand uitgewrongen en materialen worden niet dagelijks gewassen. In sommige gevallen wordt er zelfs overmatig zeep gebruikt. Allemaal oorzaken die methodefouten geven. En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Scherp blijven op juiste werkwijze

Dus ook al is het microvezeldoekje inmiddels zo’n vertrouwd en bekend product, laten we scherp blijven op een juiste werkwijze met microvezelproducten. Vraag om gedegen trainingen, wees kritisch op de voorwaarden die nodig zijn om schoonmaken met microvezel tot een succes te maken. En denk ook aan wasmachinefaciliteiten. Een microvezelschoonmaaksysteem is een geweldig ergonomische, tijdbesparende en milieuvriendelijke methode, maar niet altijd de beste oplossing in iedere situatie.