Of mannen viezer zijn dan vrouwen, wil de NRC-columniste aan andere kant van de telefoon weten. En ik kan het als man, concluderend naar aanleiding van de resultaten van de afgelopen vijf jaren van het Nationaal Toiletonderzoek, alleen maar beamen. “Maar veel vrouwen zeggen dat het vrouwentoilet veel viezer is”, sputtert Japke Bouma tegen.

Tsja, eigenlijk is dat een fabeltje. Ik vraag me af of die dames wel eens een herentoilet van binnen hebben gezien. Het is een hardnekkig fabeltje, dat lastig te verklaren is. Wellicht letten vrouwen meer op de hygiënische omstandigheden dan mannen. Wellicht hebben mannen er niet zo’n behoefte aan uitgebreid de toiletrituelen te bespreken. Maar wat niet kan worden ontkend is dat (resultaten 2018) 42 procent van de vrouwentoiletten goed scoort, terwijl dat bij de mannen 40 procent is.

De column van Japke Bouma over “vieze mannen” is te lezen in het NRC. 

Miniem verschil

Toegegeven. Het verschil is miniem dit keer. Voorgaande jaren was het afgetekend. Maar sowieso is met een gemiddelde van 41 procent van de toiletten schoon dit jaar de score hoog. Daar waar we in 1993 bijvoorbeeld nog op een schamele 27 procent zaten en het middenin de kredietcrisis ook nog behelpen was, gaan we nu weer de goede kant op. Zowel de gezondheidszorg als de horeca weet het toilet als visitekaartje weer te waarderen. Ze zijn er zelfs bereid om er geld in te steken, getuige de positieve verhalen die we van onze onderzoekers terugkregen. Zelfs een sanitizer voor gasten om zelf de wc-bril te kunnen schoonmaken, staat weer in het budget. Daar waar deze in de crisis als eerste kostenpost aan de kant werd geschoven. Toiletten zijn daarnaast ook mooier dan in 1993. Waar je het toen nog moest doen met een achterdeur bij een toiletstation, waar vervolgens een felblauw licht meekeek of je niet jezelf drugs aan het toebrengen was, heet nu menig tankstation je welkom in een prachtige sanitaire oase met typische Nederlandse landschappen op de wanden. We boeken dus vooruitgang. Heerlijk.

Niet over kletsen

Japke vroeg me naar een uitleg. En eigenlijk kon ik niet veel verder komen dan dat er op een mannen-wc simpelweg meer dingen mis kunnen gaan. Dat vertaalt ze in haar column natuurlijk vrij plastisch in “mannen spetteren meer omdat ze staand plassen”. Dat zou het best eens kunnen zijn, maar jammer genoeg hebben we dat nou juist net niet onderzocht tijdens het Nationaal Toiletonderzoek dat we dit keer voor de 34e keer hebben gehouden. Dus blijft het bij het idee dat dames in het algemeen meer feeling hebben voor hygiëne, schoon en schoonmaken. Alle uitzonderingen daargelaten. Zou dat het zijn? Ik heb in elk geval nog nooit meegemaakt in een voetbalkantine dat het toiletbezoek even openhartig werd doorgenomen. Daar waar dat, zo begrijp ik van Japke, in dameskringen best eens het geval is. Dat wil niet zeggen dat de man niet schoon is. Ik neem het voor mijn soortgenoten op. Klopt, zegt Japke, want zie al die knapen eens boenen aan hun bolide. Ik denk dat we best schoon zijn, maar we hebben er alleen niet zoveel zin in om erover te kletsen.

Ronald Bruins, hoofdredacteur Service Management (ronaldbruins@vakmedianet.nl)